Cinsiyet eşitliği: Okuldan iş piyasasına geçişte kayıp

miloya

New member
Cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda Hindistan'ın tarihi oldukça tuhaf görünüyor. Cinsiyet eşitliği endeksi (GPI) 2009/10'da ülke çapında ilkokullarda (I-V. sınıflar) bire ulaştı ve 2018/19'dan bu yana tüm eğitim seviyelerinde (kadınlar lehine) birin üzerinde seyrediyor. GPI ayrıca son beş yılda tüm eyaletlerde tutarlıydı.

Cinsiyet eşitliği (Pixabay)

Küresel Cinsiyet Uçurumu 2024 Raporu'na (GGGR) göre Hindistan'ın Cinsiyet Uçurumu Endeksi puanı ilköğretimde 0,997, ortaöğretimde 1,0 ve yükseköğretimde 0,982'dir. Ancak eşitlik söz konusu olduğunda eğitim ile işgücü piyasası arasında büyük bir uçurum var. Aslına bakılırsa, GGGR'ye göre Hindistan, cinsiyet farkına göre ekonomik katılım açısından en düşük beşinci sırada yer alıyor ve bu da ülkenin 146 ülke arasında 129'uncu sırada yer aldığını kısmen açıklıyor.

Eğitimde cinsiyet eşitliği neden cinsiyetler arası ücret farkını ortadan kaldırmada veya kadınların işgücüne katılım oranlarını artırmada başarısız oldu? Daha yüksek kadın okuryazarlığından daha yüksek kadın istihdamına yumuşak bir geçişin önündeki engeller nelerdir?

Uzlaşmanın en büyük olduğu yerden başlayabiliriz: yüksek öğrenim. Lisans programlarındaki brüt kayıt oranı (GER) geleneksel olarak cinsiyetin kendi seçimiyle çarpıtılmaktadır (örneğin, mühendislik programlarına %42 daha fazla erkek kaydolurken, eğitim programlarına %25 daha fazla kadın kaydolmaktadır). Ancak tüm ana disiplinlere kayıttaki ortalama cinsiyet farkı %5'ten azdır (2021-22). Rakamlar, derecelere (B.Tech'ten BA'ya, Diploma'dan Doktora'ya) veya başarı oranlarına göre gruplandırıldığında benzer bir tabloyu ortaya koyuyor. Cevap bu nedenle. sadece yüksek öğrenimde değil.

İlköğretim düzeyinden itibaren cinsiyet eşitliği sağlanıyor, ancak kayıt oranları ilköğretim düzeyinde yüzde 103'ten lise düzeyinde %54'e ve yüksek eğitim düzeyinde %28'e (2021-22) keskin bir düşüş gösteriyor. 14 ile 15 yaşları arasında ve 16 ile 17 yaşları arasında oran %73'ten %42'ye düşmektedir; bu da bu öğrencilerin ortaöğretimden yüksek ortaöğretime geçiş yapamadıklarını veya yapmak istemediklerini göstermektedir. Bu bağlamda, erkek ve kadınların okullaşma ve mezuniyet oranları arasında göz ardı edilebilir farklılıklar olduğunu belirtmek ilginçtir (farklılıklar kentsel ve kırsal alanlar arasında belirgindir).

Yükseköğretime kayıt oranındaki bu düşüş veya ek eğitim yıllarına ilgi eksikliği olarak tanımlanabilecek durum, çeşitli faktörlere bağlanabilir. Öğrencilerin kendilerine özel istihdam fırsatları sunan kurumlardan beklentileri yüksektir. Bunun herhangi bir eksikliği, geleneksel sanat ve bilim programlarının değerine olan güveni zayıflatır. Buna ek olarak, ekonomideki sürekli değişim, okulların ve üniversitelerin yavaş yavaş uygulamaya geçirdiği bir dizi yeni beceriyi gerektiriyor.

Eğitim getirisini, mezuniyet sonrası istihdamın daha yüksek uzun vadeli getiri sağladığı bir olasılık dağılımı olarak görebiliriz. Bununla birlikte, eğer iş bulamazlarsa ya da diploma gerektirmeyen düşük ücretli bir işe giremezlerse, bu ek yıllar için halihazırda ne kadar zaman ve para harcandığı dikkate alındığında kayıp daha hızlı ve daha büyük olur. 16 yaşında bir kariyere başlamak ile 20 yaşında üniversiteden mezun olmak arasındaki tercih, düşük gelirli ailelerin sıklıkla kısa vadeli mali hedeflere ulaşma konusunda sıkışıp kaldığı bir dönemde, yatırım yapmak için çok küçük ve öngörülemez hale geliyor. Nihai karar, öğrencinin öğrenci olarak kalma isteğine ve yeteneğine, aile desteğine ve anlayışına, finansal ödeme gücüne ve sosyal beklentilere bağlı olabilir.

Dolayısıyla, öğrencilerin %50'sinden fazlası okulu bırakırsa veya vasıfsız ve eğitimsiz olarak kayıt dışı işgücü piyasasına kabul edilirse, eğitimde cinsiyet eşitliği pek bir anlam ifade etmiyor. Eğitimin her düzeyinde cinsiyet eşitliği rahatlatıcı olabilir, ancak bu, öğrencilerin büyük bir kısmının (eşit sayıda kız ve erkek) hazırlıksız, hatta çoğu zaman kalıcı olarak iş arayanlar haline geldiği gerçeğini göz ardı etmektedir. Burada cinsiyet farklılıkları bir kez daha ön plana çıkıyor. Kadınlar ve erkekler, bırakın resmi istihdam için yeterliliğe sahip olmayı, tüm eğitimi tamamlamadan cinsiyet rollerini kendileri seçiyorlar; bu, ücretsiz ve serbest meslek sahibi kategorilerde daha fazla kadının rapor edildiği anlamına geliyor. Ve bu sayı kırsal kesimde daha fazladır. Bu eşitsizlikler, kuralların ve işyerinin hâlâ erkekler tarafından, erkekler için belirlendiği Hindistan'daki sözleşmesiz istihdamın alt kademelerinde daha da acımasızdır. İstatistiksel olarak konuşursak, Hindistan işgücü piyasasında okulu bırakan erkeklerin iş bulması (veya birden fazla iş arasında seçim yapması) kadınlara göre daha kolay olacaktır.

Eğitim sisteminin yenilik yapma konusunda yavaş olması gibi, işgücü piyasasının kadınlar için yeni, emek yoğun işler yaratma yeteneği de durgunlaşıyor. Kadınların erkek egemen rollere (çoğunlukla başarılı bir şekilde) adım attığına dair hikayeler norm değil istisnadır ve işyerinde kadın tuvaletinin olmaması bile bazen bütün bir nesli tanınmış bir mesleği sürdürmekten caydırmak için yeterlidir.

Bütün bunlara rağmen kadınların işgücüne katılım oranı son altı yılda neredeyse 14 puan arttı. Değişmeyen ataerkil piyasada yön bulmaya yeterince hazırlıklı olmamalarına rağmen işgücüne katılan yeni bir kadın işçi dalgası var. Bu kadınlar, çalışma koşulları, ayrımcılık ve aile sorumluluklarının dengelenmesiyle ilgili orantısız derecede daha geniş kapsamlı zorluklarla karşılaşmaya devam edecek.

Ülkemiz, kadınların eğitim için ebeveynlerinden daha fazla yıl harcadığı, evlilikte kendi tercihlerini uyguladığı ve çoğu zaman bunu başarılı bir şekilde ertelediği, daha az çocuk sahibi olduğu ve geleneksel, erkek egemen kariyerlere yöneldiği uzun bir geçiş sürecinin ortasındadır. aynı zamanda daha az hoş karşılanan Ortodoks kardeşliklerle sürekli bir savaşla karşı karşıya. Bu değişikliklerin farklı gelir ve sosyal sınıflara yayılması zaman alacaktır. Her zaman olduğu gibi, sağlam eğitim çok önemlidir.

Bu makale Yeni Delhi'deki Ulusal Uygulamalı Ekonomik Araştırma Konseyi'nin (NCAER) Yardımcı Üyesi Jayanta Talukder tarafından yazılmıştır.