Geleneksel öğrenme yöntemlerine kıyasla dijital öğrenmede yapay zekanın yükselişi

miloya

New member
Yapay zekanın (AI) kullanıma sunulmasıyla birlikte geleneksel öğretim yöntemlerinden modernleşmeye doğru bir geçişe tanık oluyoruz. IBEF, Hindistan eğitim teknolojisi pazarının 2021'de 700-800 milyon dolar değerinden 2031'de 30 milyar dolara çıkmasının beklendiğini gösteren istatistikler yayınladı. Bu büyüme, eğitimi daha kişiselleştirilmiş, verimli ve erişilebilir hale getirmek için yapay zeka tarafından desteklenen dijital öğrenme çözümlerinin tercih edildiğini gösteriyor. Ek olarak, KPMG tarafından hazırlanan bir raporda Hindistan'ın şu anda ABD'den sonra ikinci en büyük e-öğrenme pazarı olduğu belirtiliyor ve bu da ülkenin dijital öğrenmedeki güçlü dönüşümünü açıkça gösteriyor.

Yapay zeka. (Düşünce)

Hindistan'ın karşılaştığı sorunlardan biri okul ve üniversite kayıtları arasındaki dengesizliktir. Tüm Hindistan Teknik Eğitim Konseyi (AICTE) başkanı TG Sitharam'a göre, her yıl yaklaşık 25 milyon öğrenci okullara kabul ediliyor ve yalnızca %28'i yüksek öğrenime devam ediyor. Bu gecikmenin temel nedeni ekonomik kısıtlamalardır. Öğrencilerin çoğunluğu, milyonlarca parlak zekayı şanssız bırakarak devasa öğrenim ücretleriyle başa çıkmayı son derece zor buluyor. Belki de yapay zeka bu sorunu çözebilecek ortamdır. Uygun fiyatlı, erişilebilir ve kaliteli öğrenme platformları sunar. Yapay zeka destekli platformlar aracılığıyla öğrenciler, coğrafi veya mali kısıtlamalara bakılmaksızın yüksek öğrenime devam edebilirler. Potansiyel olarak üniversiteye kayıt yüzdelerini artırabilir ve öğrenmeye daha adil erişim sağlayabilir.

Bir diğer önemli sorun ise nitelikli öğretmen eksikliğidir. UNESCO araştırmasına göre Hindistan'da 1 milyondan fazla boş öğretmenlik pozisyonu bulunuyor ve 1,1 milyona yakın okul tek bir öğretmenle görev yapıyor. Bu sorun öncelikle ülke çapındaki uzak bölgelerde mevcuttur. Ne yazık ki bu şehirlerdeki öğretim elemanlarının yaklaşık %65'i hala boştur. Artık yapay zekanın rolü, tamamlayıcı bir öğretim aracı gibi davrandığından bu senaryoda son derece yararlı hale geliyor. Bu seviyedeki öğretmen eksikliği göz önüne alındığında, yapay zeka destekli platformlar sanal öğretim asistanları olarak hizmet verebilir ve öğrencilere ders kitaplarına, kişiselleştirilmiş öğretime ve daha etkileşimli öğrenme deneyimlerine erişim sağlayarak bu boşluğun kapatılmasına yardımcı olabilir.

Yapay zeka, salt teknolojik ilerlemenin ötesinde, eğitimi demokratikleştirebilecek güçlü bir araçtır. Uyarlanabilir öğrenme teknolojileri gibi araçlar, bireysel öğrencilere yönelik öğretimi değiştirerek eğitim yolculuklarını iyileştirebilir. Eğitimde yapay zekanın temel bir yönü olan uyarlanabilir öğrenme, platformların öğrencinin ilerlemesine göre materyalin zorluğunu ayarlamasına olanak tanır. Popenici ve Kerr (2017), AIED uygulamalarının nasıl hızla geliştiğini ve eğitimin verilme şeklini nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Etkileşimli ve ilgi çekici içerik oluşturan üretken yapay zeka teknolojileri, önemli yatırımlar çekiyor ve KIED endüstrisinin büyüyen gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunuyor. AIED'in uyarlanabilir öğrenme tekniklerinin test puanlarını %62 artırdığı, yapay zeka odaklı öğrenmenin genel öğrenci performansını %30 artırdığı ve kaygıyı %20 azalttığı kanıtlanmıştır.

Yapay zekanın eğitim üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için OpenAI'nin Mayıs 2024'te piyasaya sürdüğü ChatGPT Edu örneğini ele alalım. ChatGPT sürümü, yüksek öğretim kurumları için özel olarak tasarlanmıştır. Temel fikir gizlilik özelliklerini ve güvenliği geliştirmektir. Bu, yapay zekanın ne kadar esnek olduğu ve eğitim senaryosuna nasıl uyum sağladığı anlamına geliyor. Bu yenilikçi teklifler, yapay zekanın geleceğin sınıflarında nasıl bir paradigma değişikliği yaratabileceğini gösteriyor. Bu tür yenilikler, yapay zekanın gelecekteki sınıfları şekillendirme potansiyelini açıkça yansıtıyor. Bu, öğrenme deneyimlerini aynı anda verimli, özel ve ilgi çekici hale getirir.

Aslında ülkemizdeki yapay zeka, eğitim sisteminin umutsuzca arzuladığı şey olabilir. Yüksek nüfus artışıyla birlikte kaliteli ve uygun fiyatlı eğitim sağlamak bir engel haline geliyor. Yapay zeka bu nedenle umut verici bir çözümü temsil ediyor ve öğrenme fırsatlarını ölçeklendirmeye ve bunları daha erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirmeye yardımcı oluyor. Yapay zeka tabanlı platformlar, herkese uyan tek bir yaklaşımı benimseyen geleneksel sınıfların aksine, her öğrencinin ihtiyaçlarına, ilgi alanlarına ve deneyimlerine göre kişiselleştirilmiş öğrenme yolları oluşturur.

Yapay zeka, eğitimi çok daha erişilebilir hale getiriyor. Engelli öğrenciler için metinden konuşmaya ve konuşma tanıma gibi araçlar, derslerle ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde etkileşim kurma fırsatı sağlar. Yapay zeka aynı zamanda eğitim içeriğini farklı dillere çevirerek ana dili İngilizce olmayan konuşmacılara da yardımcı oluyor ve öğrencileri genellikle geride tutan dil engellerini ortadan kaldırıyor. Çoğu durumda, geleneksel sınıflar tüm öğrencilerin, özellikle de engelli veya dil güçlüğü olan öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Yapay zeka bu boşlukları dolduruyor ve eğitimin daha fazla insana ulaşmasını ve daha kapsayıcı olmasını sağlıyor. Bu, öğretmenleri değiştirmek veya öğrenmenin özünü değiştirmekle ilgili değil; yetenekleri veya dil yeterlilikleri ne olursa olsun, daha fazla öğrenciye daha iyi bir başarı şansı vermekle ilgili.

Yapay zeka ayrıca değerlendirme sürecini de geliştirir. Uyarlanabilir değerlendirmeler, yapay zekanın önceki gönderimlere göre testlerin ve testlerin zorluğunu ayarlamasına olanak tanır. Öğrencilere, neyin değişmesi gerektiği konusunda zamanında ve ilgili geri bildirim aldıkları için, belirli alanlarda öğrenmeleri ve gelişmeleri için sürekli olarak perspektif ve motivasyon sağlanır. Öte yandan, geleneksel değerlendirmeler daha statiktir ve minimum düzeyde geri bildirim sunar. Kendi kendine öğrenme için daha fazla kapsam sunmaz. Ayrıca, geleneksel bir sınıftaki bir öğretmenin, özellikle kalabalık sınıflarda her öğrencinin gelişimini ve öğrenme stilini yakından izlemesi önemlidir. Ancak yapay zeka, platformların her öğrencinin öğrenme modelini izlemesine, içerikle nasıl etkileşime girdiklerini değerlendirmesine ve öğrenme sonuçlarını iyileştirmek için önerilerde bulunmasına olanak tanır. Geleneksel bir öğrenme ortamında bu düzeyde kapsamlı bir anlayışa ulaşmak neredeyse imkansızdır. Yapay zeka, öğretmenlere ve öğrencilere zaman kazandırırken daha hızlı ve daha doğru destek sağlar.

Yapay zeka, oyun tabanlı öğrenme ve etkileşimli içerik açısından geleneksel yöntemlerden çok daha benzersiz özelliklere sahiptir. Yapay zeka teknolojileri, öğrencilerin yeni bir şeyler öğrenirken pasif bilgi alıcılarından daha fazlası olduğu, teşvik edici bir ortam yaratan içeriği formüle edebilir. Geleneksel öğrenmenin çoğunlukla sınıf dersleri ve ders kitaplarıyla sınırlı olduğunun farkındayız ancak yapay zeka, bazı karmaşık konuların çok etkili bir şekilde anlaşılmasını mümkün kılıyor. Bu yöntem sadece öğrencilerin bilgiyi daha iyi akılda tutmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda onlara ilham verir ve motive eder.

Üstelik yapay zekanın eğitimde yükselişi öğretmenlerin yerini alacağı anlamına gelmiyor; Aksine rollerini geliştirir. Yapay zeka, not verme ve idari görevler gibi görevleri üstlenerek öğretmenlerin mentorluk ve öğrencilerle kişiselleştirilmiş etkileşime (insani temasın önemli olduğu alanlar) odaklanmalarını sağlar. Başka bir deyişle, yapay zekanın sınıfta öğrencilere yardımcı olmak için gerçek zamanlı öneriler/öneriler ve geri bildirimler veren bir öğretmen gibi olduğunu söyleyebiliriz.

Yapay zeka, geleneksel öğrenmenin genellikle karşılaştığı engelleri ortadan kaldırır. Bunlar maliyet ve konum nedeniyle sınırlıdır. Ayrıca, daha kapsayıcı ve erişilebilir bir eğitim deneyimini teşvik eder. En güzel yanı ise öğrencilerin istedikleri şekilde öğrenme fırsatına sahip olmalarıdır.

Geleneksel sınıf öğretim yöntemleri derse dayalıdır ve bu her zaman öğrenmenin en iyi yolu değildir ancak yapay zeka araçları tüm öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Öğretmen zamanı ve müsaitliği de günümüzün geleneksel sınıflarında sınırlamalar haline geliyor. Öte yandan teknoloji, öğrencilerin öğrenme materyallerine istedikleri zaman erişmelerine olanak tanıyor. Geleneksel değerlendirme biçimleri öğrenci performansı hakkında ayrıntılı geri bildirim sağlayamaz ancak yapay zeka, öğrencilerin anında geri bildirim almasına ve eyleme geçmeden önce nasıl gelişebileceklerini anlamalarına olanak tanır.

Hindistan, küresel eğitim teknolojisi pazarındaki konumunu korumaya hazırlanırken yapay zeka, öğretmen açığı ve yüksek maliyetler gibi temel eğitim sorunlarının çözümüne yardımcı olabilir. Hindistan, yapay zekayı kullanarak milyonlarca öğrenciye kaliteli eğitim sunabilir ve öğrenmeyi herkes için daha adil ve etkili hale getirebilir. Eğitimin geleceği dijitaldir ve yapay zeka bu yolda öncülük etmektedir.

Bu makale Intellipaat CEO'su Diwakar Chittora tarafından yazılmıştır.