Hint Eğitim Sisteminde Yapay Zekanın Vaatleri ve Tehlikeleri

miloya

New member
Yapay zekanın (AI) dünya çapında endüstrileri hızla dönüştürdüğü bir zamanda, yapay zekanın eğitime entegrasyonu hem umut verici bir gelişme hem de büyük bir zorluktur. Çeşitli ve kapsamlı bir eğitim sistemine sahip bir ülke olan Hindistan için yapay zekanın benimsenmesi, gençlerimizi 21. yüzyıl becerileriyle donatma fırsatını temsil ediyor. Ancak bu dönüşümün eşiğinde dururken, yapay zekanın karmaşıklıklarını net bir vizyonla ve eğitim ortamımızın benzersiz gerçeklerine dair derin bir anlayışla yönlendirmeliyiz.

Yapay Zeka (TEMSİLCİ FOTOĞRAFI)

Bireysel öğrenci ihtiyaçlarına göre kişiselleştirilmiş öğrenme deneyimlerinden idari görevlerin otomatikleştirilmesine kadar yapay zeka, eğitimcilerin en iyi yaptıkları şeye (öğretme, mentorluk ve zenginleştirici öğrenme deneyimleri yaratma) odaklanmasına olanak tanıyabilir. Ek olarak, yapay zeka destekli değerlendirmeler, eğitimcilerin kişiselleştirilmiş öğretim yöntemleri ve öğretimi tasarlamasına ve bireysel ve sınıf performansına ilişkin geri bildirim sağlamasına yardımcı olabilecek öğrenci performansına ilişkin veriye dayalı içgörüler sağlayabilir. Yapay zeka eğitimcilerin yerini almasa da eğitim deneyimini tamamlayabilecek ve geliştirebilecek güçlü bir araçtır. Eğitim kalitesinin bölgeden bölgeye önemli ölçüde farklılık gösterebildiği Hindistan gibi büyük ve çeşitliliğe sahip bir ülkede yapay zeka, oyun alanını eşitlemeyi vaat ediyor. Kaliteli eğitime erişimdeki boşlukları kapatabilir, uzak bölgelerdeki öğrencilere şehir merkezlerindekilerle aynı öğrenme fırsatlarını sağlayabilir ve gençlerimizin çeşitli öğrenme ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Yapay zekanın eğitimdeki potansiyel faydaları önemli olsa da, Hindistan'daki uygulamasının gerçekliği göz ardı edilemeyecek çeşitli zorlukları da beraberinde getiriyor. En acil sorunlardan biri dijital uçurum ve dijital okuryazarlıktır. Hindistan'da internet bağlantısının hızla büyümesine rağmen milyonlarca öğrenci hâlâ yapay zeka destekli eğitim çözümlerinden faydalanmak için ihtiyaç duydukları dijital araçlara ve bilgilere erişemiyor. Bu dijital eşitsizlik, mevcut eğitim eşitsizliklerini artırma ve ötekileştirilmiş topluluklardan gelen öğrencileri daha da geride bırakma tehdidinde bulunuyor.

Niti Ayog, “herkes için yapay zeka”nın ulusal ilerlemenin sloganı olacağını yineledi. Ulusal Yapay Zeka Stratejisi yayını, yapay zekanın eğitim, sağlık hizmetleri, altyapı ve daha birçok alanda kapsayıcı, adil büyüme için bir araç olduğunu vurguluyor. Her ne kadar yapay zeka henüz başlangıç aşamasında olsa da, modası geçmiş, herkese uyan tek boyutlu eğitimi veri odaklı, kişiselleştirilmiş öğrenmeyle değiştirme potansiyeli göz ardı edilemez. Zamanla, mikro düzeydeki veriler (öğrencilerden ve öğretmenlerden gelen) ve makro düzeydeki veriler (bölgelerdeki kurumlardan gelen) yapay zeka ile birleştiğinde, kavramsal anlayış ve eleştirel düşünme yerine hafızayı test eden ezberlemede büyük değişikliklere yol açabilir.

Ek olarak, öğrenci-öğretmen etkileşimlerinden (dersler, etkinlikler ve değerlendirmeler) elde edilen veriler, kendi kendine öğrenmeyi kolaylaştırabilir. Bu yaklaşım, yapay zekanın kişiselleştirilmiş bir öğretmen görevi görmesi ve öğretmenlerin müfredat oluşturma çabalarını tamamlamasıyla yaşam boyu öğrenmeyi teşvik ediyor. Öğretmen-Yapay Zeka Ortaklığı, öğrenmeyi, öğrencilerin yenilik yapma ve gerçek dünya sorunlarını çözme becerilerini, bilginin pratik uygulaması ve derin düşünme yoluyla geliştirmek için tasarlanmış aktif bir süreç olarak vurgular; bu, onları mesleki gelişim için gerekli olan yaşam boyu öğrenme yoluna koyabilir. çok önemlidir.

Öte yandan, yapay zekanın Hindistan eğitim bağlamında uygulanmasındaki en büyük zorluk, bölgesel diller yerine İngilizce eğitimin tercih edilmesi, rekabetçi sınavlarda başarıya vurgu yapılması ve yapay zekanın tarihsel bilgilere bağımlılığı nedeniyle sürdürebileceği ezberlemedir. veri. Bu risk özellikle savunmasız topluluklardan gelen öğrenciler için endişe vericidir ve onlar için öğrenme fırsatlarını azaltır. Dahası, kast, din, cinsiyet ve sınıfın kesişimselliği durumu daha da karmaşık hale getiriyor ve eğitimin, öğrencileri sorumlu vatandaşlar olarak onurlu yaşamlar sürmeleri için güçlendirmek olan amacını boşa çıkarıyor. Yapay zeka, Hindistan'daki eğitim sistemini dönüştürme konusunda umut vaat etse de, bu teknolojileri programlayan ve kontrol edenlerin rolünü ve etkisini tanımak çok önemlidir. Önyargı ve kişisel çıkar algoritmaların içine sızabilir ve eşitsizlikleri yeniden üretebilir.

Sonuç olarak, eğitimde yapay zeka, mevcut eşitsizlikleri daha da kötüleştirmek yerine hem öğretmenleri hem de öğrencileri güçlendiren bir araç olmalıdır. Yapay zekanın herkesin eğitim deneyimini gerçekten iyileştirmesini ancak bu zorlukları dikkatle ele alarak sağlayabiliriz.

Bu makale, beceri ve eğitim ekosisteminde faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Quest Alliance'ın CEO'su Aakash Sethi tarafından yazılmıştır.