Isı dalgaları, sel ve duman: hazırlıksız eğitim sistemi öğrenme kayıplarına yol açar

miloya

New member
İklim aşırılıkları giderek daha rahatsız edici eğitimi, okul kapanışlarını zorluyor, ziyaretçi sayısını azaltıyor ve özellikle en çok tehlike altındaki çocuklar için öğrenme kayıplarını sıkılaştırıyor. Eğitiminizi korumazsak, geleceğinizde başarısız oluruz.

Heatwave (Raj K Raj /HT -FHOTO)

Nisan ayının başında, Odisha, Maharashtra, Gujarat dahil olmak üzere Hindistan'ın birçok eyaleti sabahları zaten değişiyor. Chhattiskarh ve Batı Bengal, çocukları aşırı sıcaktan korumak için yaz tatillerini tanıttılar. Bu bölgesel tepkiler, iklim bozuklukları milyonlarca çocuğun öğrenme rutinlerini rahatsız etmeye devam ettiği için iklim değişikliğinin eğitim üzerindeki artan etkilerinin altını çizmektedir.

UNICEF'e göre, en az 242 milyon çocuk 2024'te en az 242 milyon çocuğu kesintiye uğrattı. Güney Asya, 128 milyon etkilenen öğrenciyle bu krizin ana yükünü giydi. Hindistan, 54,8 milyon çocuğun sadece ısı dalgasından etkilendiği en çok tehlike altındaki ülkelerden biri oldu. Ülke, UNICEF Çocuk İklim Risk Endeksi'nin 163 ülkesinin 26. sırasını işgal ediyor – eylemin aciliyetinin altını çizen endişe verici bir pozisyon.

Aşırı hava koşullarının sıklığı ve yoğunluğu – ısıtma, sel, siklonlar ve hava kirliliği – okullar giderek akademik takvimleri kapatmaya ve öğrenme kayıplarını sıkılaştırmaya zorlanıyor. Geçen yıl da Uttar Pradesh, Chhattisgarh ve Odisha gibi birçok ülke, daha uzun ısı dalgaları nedeniyle yaz tatilini genişletirken, Assam ve Meghalaya gibi diğerleri seller nedeniyle benzeri görülmemiş okul kapanışlarına maruz kaldı. Delhi-NCR bölgesinde, okullar her kış birkaç hafta kapanıyor.

Dünya Bankası, 2024'te 10 yaşındaki bir çocuğun muhtemelen çok sayıda orman yangını ve tropikal siklon, üç kat daha fazla nehir sel, dört kat daha fazla hasat başarısızlığı ve ömründe beş kat daha fazla kuraklık olduğunu ve 1970'de 10 yaşındaki bir çocuğa kıyasla 3 ° C devam ettiğini tahmin ediyor.

Okullar resmi olarak kapalı olmasa bile, eğitim iklim krizinden çeşitli şekillerde etkilenir. Sel günlerinde, örneğin, sular altında olan bölgelerdeki öğrencilerin evden okula çok daha fazla zamana ihtiyacı vardır, bu da devamsızlığı yüksek oranda artırır. Hava kalitesine sahip sıcak günlerin ve günlerin çocukların algılanmasını ve akademik performansını etkilediği bilinmektedir. Hindistan'ın spesifik verileri eksik olsa da, Brezilya ve Çin'den gelen çalışmalar, daha düşük test sonuçlarıyla daha yüksek parçacıklar (PM2.5) ve azot dioksit (NO2) arasında doğrudan bir bağlantı göstermektedir. Dünya Bankası, Brezilya topluluklarının en sıcak yüzde 10'unda yaşayan öğrencilerin ısıya maruz kalma nedeniyle her yıl öğrenmenin sadece yüzde birini kaybettiklerini tahmin ediyor.

Etkilenen çocukların çoğu genellikle en fazla risk altındadır: kızlar, dezavantajlı sosyo -ekonomik ailelerden ve kırsal veya uzak bölgelerde çocuklar. Öğrenme kaybının yanı sıra, okul yemekleri gibi diğer avantajların bozukluklarından da muzdariptirler. Araştırmalar, okul yemeği programlarının akademik hizmetlerde (daha iyi matematik veya okuma gibi) aktarıldığını, ancak çocuklar onları sürekli ve daha uzun bir süre alıyorsa aktarıldığını göstermektedir.

Bu temel sonuçlara rağmen, eğitim iklim politikasının gündeminde kör bir nokta olmaya devam etmektedir. Hindistan'ın 2008 yılında tanıtılan iklim değişikliği için Ulusal Eylem Planı (NAPCC), eğitimi odak olarak içermiyor. Benzer şekilde, NEP 2020, çevre eğitimini vurgularken, eğitim sektörünün diğer acil önceliklere zulmedeki iklim duyarlılığı haline gelir. Eyalet düzeyindeki eylem planları sadece okul tatillerini genişleterek veya çevrimiçi sınıflara taşınarak aşırı hava ile uğraşmaya çalışır – proaktif sistematik esneklikten daha reaktif olan önlemler.

Hükümetlerin eğitim sistemlerini iklim soketinden korumak için atabilecekleri beş somut adım vardır. Birincisi, eğilimlerin ölçümü ve kaydı, iklim krizinin büyük bir kısmı zayıf bir şekilde anlaşılamayan ve çok bağlama özgü olan doğrudan ve dolaylı öğrenme kayıpları üzerindeki etkilerini tam olarak anlamaktır.

· Daha iyi anlama, zulüm ve gözetim daha iyi siyasi kararlara ve özel bir uygulamaya katkıda bulunur.

İkincisi, eğitimde havalandırılmış altyapıya yatırımların önceliklendirilmesi, örneğin: B. felaket okul binaları, güneş enerjili sınıflar ve yeterli havalandırma sistemleri.

Üçüncüsü, önceden planlanmış esnek akademik takvim, uyarlanmış okul günleri, dijital eğitim, radyo programları ve topluma dayalı öğrenme merkezleri aracılığıyla acil durumlarda iklim sırasında öğrenmenin sürekliliğini sağlamak.

Dördüncüsü, okul müfredatında yaygınlaşan iklim, daha esnek olmak, değişim ajanları olmak ve iklim riskini azaltmak için bilgi ve becerilere sahip öğrenciler.

Sonuçta, her ikisi de yenilikçi çözümlerin ölçeklendirilmesi için çok önemli olan hükümetler, sivil toplum ve özel sektör gibi farklı paydaşlar arasında hava koşullu eğitim ve ortaklıklar için yeterli finansman olmadan hiçbir şey hareket edemez.

18 yaşın altındaki Hindistan nüfusunun üçte biri ve iklime karşı yüksek bir duyarlılıkla, şimdi harekete geçme zamanı. Acil önlemler olmadan, milyonlarca kişi kayıp seçeneklerin geleceğinden öğrencilere maruz kalacak.

Bu makale, Yeni Ekonomik Diplomasi Merkezi (CNED) Observer Araştırma Vakfı (ORF) Kıdemli Üyesi Arpan Tulssyan tarafından yazılmıştır.