Sosyal sektörün neden yönetim yeteneğine ihtiyacı var?

miloya

New member
Sosyal veya kalkınma sektöründeki çalışmaları tanımlarken, işin kapsamını tam olarak aktarmak çoğu zaman zordur. Yoksulluk içinde yaşayan milyonlarca insanın hayatını iyileştirmek için yetenekleri geliştirmeye adanmış benzersiz bir yönetim okulu yaratma konseptini ve misyonumuzu tanıtmak, yalnızca merakı ve bazen kafa karışıklığını artırır. Ancak sektörün uzun süredir devam eden imajı göz önüne alındığında bu tepki anlaşılabilir. Gerçek şu ki, sosyal sektör büyük bir potansiyele sahip, gelişmekte olan devasa bir alan ve Hindistan'ın sosyal sektöre yaptığı harcamalar keskin bir şekilde arttı. ₹2023 mali yılında 23 lakh crore (yaklaşık 280 milyar dolar) bu, gayri safi yurt içi hasılanın %8,3'üne tekabül ediyor.

Yönetim (Fotoğraf Freepik'ten)

Onlarca yıldır sosyal sektörün, yetersiz hizmet alan insanların yaşamlarını iyileştirmek için temel hizmetleri sağlamayı amaçlayan, sivil toplum kuruluşları (STK'lar) adı verilen küçük ve orta ölçekli kuruluşlardan oluştuğu düşünülüyordu. Kan bağışı kampanyaları düzenlemenin, açları doyurmanın, çocuklara burs vermenin ve okullarda gönüllü eğitim vermenin ötesinde sektörü görmek çoğu insan için zor. Bunun hayatınızı ve kariyerinizi inşa edebileceğiniz bir sektör, tam zamanlı iş bulabileceğiniz bir sektör ya da geçiminizi sağlayabileceğiniz ve ailenize destek olabileceğiniz bir kariyer yolu olmadığı yönünde bir varsayım devam ediyor. Sosyal sektördeki profesyonellere hâlâ maaş alıp almadıkları, eğer alıyorlarsa maaş almaları gerekip gerekmediği soruluyor. Toplumsal değişim sadece yürekten hizmet etmekle ilgili bir iş değil mi ve neden biri bunun için para alsın ki?

Daha sonra, konu sosyal bir amaca yönelik tutku olduğunda, bu sektörün neden yüksek vasıflı uzmanlara ihtiyaç duyduğu sorusu ortaya çıkıyor. İnsanların, özellikle de gençlerin, tutkunun sosyal sektörde çalışmanın gerekli bir koşulu olmasına rağmen hiçbir şekilde yeterli bir koşul olmadığını anlaması önemlidir.

Toplum olarak, kurumsal sektörde çalışmak için gereken beceri ve uzmanlığı geliştirmeye büyük değer veriyoruz. Ancak şaşırtıcı bir şekilde, bugün insanlığın karşı karşıya olduğu en karmaşık sorunlar üzerinde çalışırken aynı hazırlığa ve öğrenmeye ihtiyaç duymuyoruz. Herkes için kaliteli eğitim, sağlık, su, sanitasyon, gıda ve beslenme, enerji, emniyet ve güvenlik, toplumumuzda söz sahibi olmak gibi konular. Böyle basit bir gerçeğin nesiller boyu gözden kaçmış olabileceğini düşünmek insanı hayrete düşürüyor. Bu karmaşık olguların daha derinlemesine incelenmesinin, bu inanılmaz derecede zorlu toplumsal sorunları çözmeye çalışmanın ayrılmaz bir parçası olmadığına inanmamız saçmadır. Bu kadar küçük, resmi olmayan, gönüllülerin yönlendirdiği, görünüşte basit ve organize olmayan bir sektörün neden profesyonel, bağlamsal yönetim yeteneğine ihtiyaç duyduğunu öğrenmek için daha derine inelim ve bu soruyu daha ayrıntılı olarak keşfetmeye çalışalım:

• Sosyal sektörün muazzam büyüklüğü: Yaygın olarak kabul edilen fikirlerin aksine, sosyal sektör hiçbir şekilde küçük ve önemsiz değildir. Bugün Hindistan'da 70-80 milyondan fazla insanın refahına katkıda bulunuyor, yaklaşık 2-3 milyon aktif kuruluşu bünyesinde barındırıyor, 1-2 milyon kişiyi tam zamanlı istihdam ediyor ve tamamen özel hayırseverlik kapsamında 15-20 milyar dolarlık bütçeleri yönetiyor. . Sektör, sosyal değişim konularındaki hükümet harcamalarını 250 milyar ila 300 milyar dolar arasında etkileme kapasitesine sahip. Ve tüm bunlar, geliştirme gibi karmaşık bir fikrin nüanslarını ve bunun gerçekleşmesi için neyin gerekli olduğunu anlayan kaliteli yönetim yeteneği çerçevesi olmadan yapılmaya çalışılıyor.
  • Karmaşık zorluklar karmaşık çözümler gerektirir: Bir kişiyi, bir aileyi veya bir topluluğu sürdürülebilir bir şekilde yoksulluktan kurtarmak gibi karmaşık ve karmaşık bir görevi düşünün. Bir toplum, bu ülkede hiç kimsenin aç uyumamasını ve insanların başlarının üstünde uyuyabilecekleri bir barınak veya vücutlarını örtecek kıyafetlerinin olmasını nasıl sağlayabilir? Jharkhand'daki ana eğitim sistemi gerçek hayatlarının bağlamından bu kadar uzak görünen küçük bir kırsal kabile topluluğuna kaliteli öğrenim sunmak için strateji ve yöntemleri nasıl geliştirebiliriz? Kadınların ataerkilliğe karşı mücadele etme, eylemlilik ve kendileri için bir ses geliştirme konusunda güçlendirilmelerini nasıl sağlıyorsunuz? Çiftçileri intihara yol açan borçlardan nasıl korursunuz? Bu örnekleri daha da uzatabilirsiniz. Bu kadar köklü sosyal sorunlara değinmek, bu konuları bütünsel olarak anlama, bağlantıları tanıma ve geniş ölçekte uygulanabilecek sistem zihniyeti aracılığıyla etkili sosyal değişim programları tasarlama becerisini gerektirir.
  • Sosyal değişimi teşvik etmenin çeşitli yolları: Günümüzde endüstri, çeşitli farklı organizasyonel biçimlerden oluşmaktadır. Küçük yerel STK'lardan eğitim, sağlık, iklim, cinsiyet hakları, finansal katılım ve geçim alanlarında çalışan büyük ulusal ve uluslararası STK'lara kadar. Kariyerler, sosyal değişimin, hayırseverlik vakıflarının, kurumsal sosyal sorumluluk ekiplerinin, danışmanlık ve araştırma firmalarının ve devlet kurumlarının kâr amaçlı modellerinde inşa edilebilir. Gerçek, ölçeklenebilir bir etki elde etmek ve daha adil bir dünyanın temelini atmak amacıyla Samaaj (sivil toplum), Sarkar (hükümet) ve Bazaar (özel sektör) arasında sağlam ortaklıklar kurmak için yönetim yeteneği şarttır. Eğer toplumsal değişim çalışması gerçek değişimi sağlayacaksa, o zaman hiçbir birey, kuruluş ya da endüstri bunu yapamaz. Başarılı olmak için, daha adil bir dünyanın temellerini gerçek anlamda inşa etmek amacıyla güçlü, sinerjik işletmeler arası ortaklıklar kurabilecek yönetim yeteneğine ihtiyacınız var.
  • Yapı ve strateji yoluyla sürdürülebilirliğin inşa edilmesi: Genel olarak sosyal sektör verimsiz olduğu, kötü yönetildiği, özellikle sorumlu olmadığı ve daha fazlası nedeniyle eleştiriliyor. Ancak bu eleştiriyi göründüğü gibi kabul etsek bile, kalite yönetiminde iyi bir yetenek olmadan bunların hiçbirinin mümkün olamayacağını söylemeye gerek yok. Yönetim, stratejik planlama, sermaye tahsisi, süreç verimliliği, ekip motivasyonu ve riskin azaltılması ve sosyal girişimlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması için kritik unsurlar olan etki ve amaç odaklı bir kültürün geliştirilmesi konusunda yapılandırılmış bir yaklaşım benimser.
  • Ölçeklendirme çözümleri: Hem kurumsal hem de kamu sektörlerindeki yönetim (kurumsal yönetim, kamu yönetimi), bu sektörler tarafından yapılan çalışmaların ölçeklendirilmesine yardımcı olmuştur. Devasa ülkeleri yöneterek, bu mesleklerin ortaya çıkmasıyla kıtalararası şirketlerin varlığı hızlandı. Geçen yüzyıldaki bu olguda nedensellik olmasa bile en azından bir korelasyon var. Yoksulluk içinde yaşayan milyonlarca insanın yaşamının iyileştirilmesi gerekiyorsa, geniş ölçekte programlar tasarlayıp uygulayabilmeli ve bu işi güçlü, hesap verebilir, profesyonel ve dayanıklı organizasyonlar, sistemler ve destek süreçleri aracılığıyla yıllar boyunca yapabilmeliyiz. Geliştirme yönetiminde yetenek olmadan bu mümkün değildir.
Herkes için daha onurlu, daha adil ve daha eşit bir yaşam yaratma konusunda ciddiyseniz, sosyal sektördeki çalışmanın önemini ve ölçeğini göz ardı etmek zordur. Sektörün her yıl sosyal değişim konularına harcanan milyarlarca dolar ve milyonlarca insan saati üzerinde daha iyi bir kaldıraç ve etki elde edebilmesi için, sosyal değişim yönetimi veya kalkınma yönetimi fikrinin yeni bir kavram olarak ele alınması gerektiği göz ardı edilmemelidir. kurulacak -yaş meslek ve kariyer.

Bu makale, Yeni Delhi Hindistan Kalkınma Yönetimi Okulu Kurucu Ortağı ve Direktörü Gaurav Shah tarafından yazılmıştır.