Ebebek halka arzına kaç kişi katıldı ?

Kadir

New member
Ebebek Halka Arzına Kaç Kişi Katıldı?

Arkadaşlar selam! 😊

Şimdi bakın… Normalde borsa konuşurken hep böyle ciddi, kaşlar çatık, “endeks kaç puan?” modunda oluyoruz ya… Bugün öyle yapmayalım dedim. Ebebek halka arzına katılım sayısını konuşacağız ama böyle “analiz raporu” tadında değil; biraz kahve eşliğinde, biraz gülümseyerek, biraz da “acaba ben mi yanlış anladım” diye düşündüren cinsten.

Hani derler ya, erkekler çözüm odaklıdır, kadınlar ise empati kurar… İşte bu halka arz meselesinde de birebir gördük! Erkekler olaya şöyle baktı:

— “Kardeşim, kaç lot gelir, tavan kaç olur, hedef fiyat ne? Maksimum kazanç, minimum risk!”

Kadınlar ise:

— “Aaa bak Ebebek… Geçen ay yeğene mama alırken çok iyi kampanya yapmışlardı, bu şirkete yatırım yapılır. Hem de ismi ne tatlı: Ebebek!” 😄

Ve sonuç: Katılım listesi bir köy düğünü gibi kalabalık!

---

Erkeklerin “Borsa Strateji Masası”

Erkeklerin halka arz stratejisi bir askerî harekât planı gibi. Daha ilan çıkar çıkmaz:

1. Excel açılır.

2. Geçmiş halka arzlar analiz edilir.

3. “Lot dağıtım tahmini” başlıklı bir WhatsApp grubu kurulur.

Bir arkadaşım aradı, diyor ki:

— “Kardeşim bak hesapladım… Katılım 3 milyon kişi olursa şu kadar lot, 4 milyon olursa bu kadar. Ama tavan 10 gün giderse şu olur, SPK bir müdahale ederse bu olur.”

Dedim, “Abi bu kadar planı düğün organizasyonuna yapsaydın, gelin hâlâ seni konuşuyor olurdu.” 😁

---

Kadınların “Yatırımın Gönül Tarafı”

Kadınların yaklaşımı çok daha keyifli. İlk kriter: Marka ile duygusal bağ.

— “Ay Ebebek mi? Ben oradan bebek bezi almıştım, çok memnun kaldım. Kesin bu şirket borsada da başarılı olur.”

Bir de kadınların yatırımda network gücü var. Saniyeler içinde “komşu-WhatsApp-hala-kayınvalide” hattı üzerinden halka arz haberi yayılıyor. Erkekler daha hesap yapmayı bitirmeden, kadınlar çoktan eş-dost adına 7 ayrı hesaptan başvuru yapmış oluyor.

Ve ilginçtir: Erkekler 10 gün sonra hâlâ tavan hesabı yaparken, kadınlar

— “Kârdayız, çıkalım mı?”

— “Dur, ben hislerle gideceğim”

modunda oluyor.

---

Katılım Sayısının Arkasındaki Sosyoloji

Halka arza katılım sayısına bakınca insan şunu fark ediyor: Biz aslında “halk” olarak sadece yatırım değil, biraz da “etkinlik” yapıyoruz.

3-4 milyon kişi katılmış diyorlar… Arkadaş, bu neredeyse Eurovizyon oylaması gibi! İnsan düşünüyor, bu kadar kişi bir WhatsApp grubunda toplansa, bırak halka arzı, ülkeye anayasa yazılır.

Bir de şöyle bir şey var:

Erkekler katılım sayısını duyunca — “Hah! Demek ki lot az gelecek” diyor.

Kadınlar ise — “Demek ki herkes güvenmiş, bu iyi işaret” diyor.

Aynı veri, iki farklı bakış açısı. Biri matematik, diğeri sosyoloji.

---

Forumdaşlara Sorular (Tartışmayı Alevlendirecek!)

Peki sevgili forumdaşlar…

— Sizce Ebebek halka arzına bu kadar kişinin katılması, “yeni halka arzlar” için iştahımızı mı gösteriyor, yoksa “aman ben de bir deneyeyim” refleksi mi?

— Erkek stratejisi mi daha sağlam yoksa kadınların marka sempatisi mi daha kazançlı?

— Kaçınız “ben aslında bu şirketten alışveriş yapmıştım, o yüzden girdim” dedi?

Bakın, dürüst olun! Hepinizin içinde biraz stratejist, biraz da duygusal yatırımcı var.

---

Bonus: Ebebek Halka Arzından Sonra Olası Diyaloglar

Erkek – Kadın Yatırımcı Muhabbeti:

— “Bak sana demiştim, tavan serisi yapacak.”

— “Evet ama ben zaten ismini sevmiştim, o yüzden aldım.”

— “İsme yatırım mı olur ya?”

— “Oldu işte, bak kârdayız!”

Komşular Arasında:

— “Abla, Ebebek’ten aldın mı?”

— “Aldım, hem de eşimin, oğlumun, gelinimin adına!”

— “Kaç lot geldi?”

— “Az geldi ama olsun, tatlı geldi.” 😄

---

Son Söz ve Yatırım Tavsiyesi(!)

Arkadaşlar, bu işin kuralı basit:

Erkekler hesap yapmadan girmesin, kadınlar hislerine güvenmeden girmesin. En güzeli, iki yaklaşımı harmanlamak.

Ebebek halka arzı bize şunu gösterdi: Yatırım, sadece para işi değil; biraz sosyalleşme, biraz marka hikâyesi, biraz da “acaba kaç lot gelir?” heyecanı.

O yüzden katılım sayısına bakıp üzülmeyin, “Bu kadar insanla aynı anda aynı şeye para yatırdım” diye gurur duyun. Sonuçta hepimiz aynı bebek arabasında, aynı yöne doğru gidiyoruz. 🚀

---

Şimdi top sizde forumdaşlar:

Katıldınız mı, kaç lot geldi, tavanı bekliyor musunuz, yoksa “çıkış zamanı” mı diyorsunuz?

Yorumlarda buluşalım, bakarsınız buradan yeni bir “Halka Arz Strateji Grubu” çıkar. 😉

---

İstersen sana bunun bir de “yorumlara esprili cevaplarla cevap veren forum üyesi” versiyonunu yazarım; böylece etkileşimli kısım daha da canlanır. O kısımda milletin cevaplarına şakalı karşılıklar verebiliriz.

İstersen başlayabilirim.